Brukergruppen for kraft- og industritransformatorer |
Her kan interne nyheter og diskusjoner legges inn av alle medlemmene. Den interne informasjonen lagres i nettstedets database og kan bare leses av innloggede brukere. Bare den som har lagt inn meldingen eller kommentaren kan endre på den. Dato og navn på forfatter kommer opp automatisk. Administrator kan slette meldinger hvis de ikke følger etisk standard, er feilbefengte eller har gått ut på dato.
Ventilasjonsbehov i transformatorcelle med tak
Ventilasjonsbehov i transformatorcelle med tak er eit tilbakevendande tema i alle nye bygg. Konsulentselskap har ein tendens til å benytte REN 6051 (Nettstasjon i bygg) for beregninger av nødvendig areal rister, noko som medfører svært store areal for ventilasjonsopninger.
Er her nokon som har gode innspel til berekning av ventilasjonsbehov i celler med tak?
Innspel til gode løysingar der både inn- og utluft er lokalisert i same vegg / bjelkestengsel?
Med venleg helsing Einar Midtbø, BKK
Publisert 06/05-2024 av Einar Midtbø - Kommenter
Dr. Ing. Reinhart Bähr er død.
Muligens har dere sett det i Electra, men Dr. Ing. Reinhart Bähr er død, se lenke: In Memoriam - Dr Ing. Reinhart Baehr | ELECTRA (cigre.org) til In memoriam av Philippe Guuinic.
(Jeg skriver Bähr da jeg ikke helt har fått den nye tyske rettskrivningen uten töddler helt under huden, men Baehr er korrekt i dag.)
Jeg kan ikke huske at jeg traff Reinhart før jeg ble norsk medlem i CIGRE SC A2 i 2002, men etter det hadde jeg mange hyggelige samtaler med han også under lunsjer og middager.
Fik jeg det til prøvde jeg alltid å sitte ved bordet der han satt.
Reinhart var 18 år eldre enn meg, men virket yngre, det var lett å snakke med ham og han delte alltid erfaringer og hadde mange gode historier.
Han var aldri overlegen og hørte alltid oppmerksomt på det andre sa.
At han spilte fiolin overrasker meg ikke da mange ingeniører har kunstneriske evner
Det var han som (først) viste meg det herlige bildet av en stor transformator som henger vertikalt i to kraner i Nuernberg.
To portalkraner var i bruk og bremsen på den ene sviktet og sakte ga trommelen på krana ut wire til den store transformatoren henger vertikalt holdt oppe av den andre krana.
Bremsen ble reparert mens transformatoren hang der og rettet opp igjen, visstnok uten skader (hvilket jeg vel ikke helt tror på da ingen transformator designes for kanskje mer enn 20-25 graders helning uten at kunden ber om det).
Vel, Reinhart vil jeg huske med glede som en av de virkelig store i transformatorverdenen og en som alltid delte rikelig av en omfattende erfaring.
Vennlig hilsen Kjetil Ryen
Publisert 06/04-2023 av Kjetil Ryen - Kommenter
ELDRE TRANSFORMATOROLJER
Av transformatoroljer har Statnett i bruk følgende typer i våre store transformatorer:
- Nynas Nytro 10XN, spesifiseres i dag.
- Nynas Nytro 10X, benyttet i lang tid av ASEA-Per Kure på Hasle.
- ERGON Hyvolt III, fikk vi til én enhet i 2011 da raffineriet i Nynäshamn måtte stenge en stund grunnet brann og Nynas ikke kunne levere.
- Nynas Gemnini X, har vi i én transformator vi overtok fra Lofotkraft i 2012.
- Shell Diala S3 ZX-1 har vi i en 250 MVA transformator fra 2011.
Av eldre oljetyper har vi registrert:
- ESSO Vallø (uspesifisert). Jeg har et datablad fra 1974.
- ESSO Univolt 52. Jeg har ikke data for denne oljen. Noen som kan hjelpe?
- ESSO Univolt 54. Jeg har ikke data for denne oljen. Noen som kan hjelpe?
- ESSO Univolt N 36. (Feilregistrert for N 63 hvis den fantes?) Jeg har ikke data for denne oljen. Noen som kan hjelpe?
- ESSO Univolt N 53. Jeg har et datablad fra 1995.
- ESSO Univolt N 61. Jeg tror dette er feilregistrert for ESSO Univolt N 62 og jeg har et datablad for denne oljen fra 1968.
Fra Anne Marie Dale på oljelabben i Hitachi ABB fikk jeg i januar 2018 disse opplysningene: (Litt redigert.)
"Esso på Slagentangen gikk fra Univolt 62 til 52 (i ukjent år, noen som vet?) tilsatt inhibitor til N53. Univolt 52 erstattet 62. 60-serien er naftensk olje og 50-serien er parafinsk olje.
Drammen gikk over til naftensk olje ca. 1982, men RP i Sarpsborg brukte parafinsk Esso olje helt fram til ca. 1996. de brukte i hvert fall Esso olje selv etter at de flyttet til Drammen fordi vi måtte ha to tankanlegg.
Rundt 1986 – 1990 kom det ut en mørk Esso olje (Univolt N53) fra Frankrike som var en dårlig og merkelig olje. Den produserte vann og ble veldig mørk på kort tid."
Jeg er interessert hvis noen har de datablad jeg mangler og annen informasjon om eldre oljetyper benyttet i Norge.
Databladene vil jeg vil vise, men her får jeg ikke satt de inn! Jeg har også en nokså interessant artikkel om isoleroljers historie.
Jeg skal ta kontakt med Lars E. Lundgaard og be han sette inn dokumentene for meg.
vennlig hilsen
Kjetil Ryen
Publisert 31/07-2020 av Kjetil Ryen - Kommenter
Relativ endring av tan delta på gjennomføringer so
Hei!
Vedrøende tilstandsvurdering av gjennomføringer ved måling av tan delta som kriterium for tilstandsvurdering foreslår CIGRE Brosjyre 755 å bruke realtiv endring av tan delta. (Brosjyren kan du alste ned annet sted på Brukegrgruppas område.)